Toimitilat

Kirkko ja kellotapuli

kirkkoRistijärven kirkko on Kainuun vanhin ympärivuotisessa käytössä oleva kirkko, paanukattoinen ja puinen ristikirkko. Sen on suunnitellut arkkitehti Gustaf af Sillén vuonna 1806. Vaikutteita hänen kerrotaan saaneen Italiassa Ravennassa sijaitsevasta keisari Valentinianus III:n äidin bysanttilaistyylisestä hautakappelista 450-luvulla.

Hautakappelin vaikutus näkyy erityisesti kirkon kookkassa keskustornissa. Alkuperäisissä piirustuksissa kirkonkello on suunniteltu tähän keskustorniin, mutta suunnitelma on sittemmin muuttunut ja kirkon viereen on vuonna 1840 rakennettu erillinen kellotapuli.

Lue lisää...

Seurakuntakoti

srkkoti1Sodan jälkeen Toppisen rakennusliike pystytti hirsitalkoin kerätystä puutavarasta seurakuntatalon, jota nykyisin kutsutaan seurakuntakodiksi. Salissa pidettiin talvipakkasilla jumalanpalvelukset, koska kirkko oli kylmä. Ennen talvikirkot pidettiin pappilan pirtissä, joka purettiin 1960-luvulla.

Nykyään seurakuntatalolla pidetään kokouksia, nuorisotoimintaa (partio, nuortenillat) ja muita kirkollisia tilaisuuksia. Käytössä ovat pääsali (100 henkeä) keittiöineen, nuorisotilat ja partiokolo.

Seurakuntakotia on laajennettu 1970-luvulla (kokoustilat, kerhotilat) ja 1990-luvulla (nuorisotilat, partiokolo ja lähetyksen kirpputori). Vuonna 2005 kunnostettiin keittiö, salin kalusteet ja valaistus. Saliin tuli heikkokuuloisten silmukka.

Siunauskappeli

siunauskappli

Kappeli rakennettiin parin kilometrin päässä kirkonkylältä Hyrynsalmentien varrella sijaitsevan hautausmaan keskelle 1964. Se on arkkitehti Esko Laitisen käsialaa.

Hautausmaa lienee muodostunut 1600-luvun puolivälissä ehkä Koiraniemellä olleen kappelikirkon ympärille. Sinne on haudattu ainakin nykyisen kirkon ajan 1800-luvulta. Tarkoitus on kunnostaa hautausmaan vanhinta osaa hiljentymispaikaksi kesällä 2005.